Tudás, amire építhetsz.

Mit jelent a duális szakképzés?

Útmutató a képzési környezet megértéséhez

Szerző: Tudásépítő-Team

Dátum: 2022. május 3. 13:32

#képzésinfó #duálisképzés #szakképzés

Mi az a duális szakképzés? Mit jelent ez a számodra? Kell neked ezzel egyáltalán foglalkoznod? Rövid útmutatókban összefoglaljuk a lényeget a duális szakképzésről.

 

A duális képzés egy olyan képzési forma, ahol az elméleti képzést és gyakorlati képzést tanműhelyben és a vállalatoknál kapják meg. Mit is jelent ez pontosan?

 

Magyarországon 2020-ban alakították át a szakképzési rendszert és vezették be a duális szakképzési rendszert, melynek keretében a cégek, vállalkozások számára lehetővé tették, hogy saját, de államilag elismert szakmai képzéseket indítsanak.

 

A cégeknek ez nagyszerű lehetőség arra, hogy kineveljék saját szakember utánpótlásukat, vagy meglévő munkatársaik számára biztosítsanak szakmai továbbképzéseket.

 

A tanulni vágyók számára pedig azért kiváló lehetőség, mert valós munkakörnyezetben sajátíthatják el a szakmai gyakorlati készségeket, olyan oktatók taníthatják a szakmai tantárgyakat, akik gyakorló szakemberek, ráadásul így közvetlen kapcsolatot alakíthatnak ki lehetséges munkáltatójukkal is. A tanulók így valós képet kaphatnak a választott szakmájukról, és nagyobb eséllyel, esetleg konkrét állás lehetőségekkel lépnek ki a munkaerőpiacra. Mindezeken felül a képzésben résztvevőkkel tanulói munkaszerződést kötnek és tanulói munkabérre lesznek jogosultak.

 

Tehát a tanulni vágyó diákok vagy akár felnőttek mindamellett, hogy egy magasabb színvonalú oktatásban vehetnek részt, még fizetést is kapnak azért, mert tanulnak.

 

Az elméleti oktatás történhet hagyományos szakképző iskolai rendszerben, vagy a cégek által alapított képzőközpontok akár maguk is kialakíthatják az elméleti oktatás működtetését.

 

Forrás: https://dualis.mkik.hu/

További híreink

Tudásépítő TEAM2023-07-06

Tudás, amire építhetsz. Facebook Instagram Szerző: Tudásépítő-Team Dátum: 2023. október 4. #tudásépítőhírek #szakmáttanulnimenő #szakmasztárfesztivál Szakmát tanulni menő! Kedden és szerdán is vártunk benneteket a Szakmázz Budapest pályaválasztási kiállításon a BOK Csarnokban!   2022. október 4-én és 5-én rendezték meg a

Tudásépítő TEAM2023-05-24

Tudás, amire építhetsz. Facebook Instagram Komoly hiány van a szakmunkásokból Szerző: Tudásépítő-Team Dátum: 2023. május 24. 11:00 #tudásépítőhírek #szakmáttanulnimenő #szakmasztárfesztivál Az építőipari munkaerőhiányon segítene három magyar nagyvállalat: egyedülálló iparági összefogás keretében olyan képzőközpontot hoztak létre, ahol több mint 10 építőipari

Tudásépítő TEAM2022-05-10

Tudás, amire építhetsz. Facebook Instagram Egyedülálló módon fogott össze a három legnagyobb magyar építőipari vállalat Szerző: Tudásépítő-Team Dátum: 2022. április 22. 10:24 #tudásépítőhírek #alapítók #bayerconsturct #készholding #marketépítő A Bayer Construct Zrt., a KÉSZ Holding Zrt., és a Market Építő Zrt.

Tudásépítő TEAM2022-05-10

Tudás, amire építhetsz. Facebook Instagram Elindult a Szakma Sztár Fesztivál, az országos szakmai versenyek döntője Szerző: Tudásépítő-Team Dátum: 2022. április 26. 10:02 #tudásépítőhírek #szakmáttanulnimenő #szakmasztárfesztivál Szakmát tanulni menő! Ezt bizonyítja a 15. Szakma Sztár Fesztivál is, ami az országos szakmai

2022 Copyright © Tudásépítő-Team Ágazati Képzőközpont Nonprofit Zrt.