Tudás, amire építhetsz.

Építőipar: Magyar nagyvállalatok fogtak össze az utánpótlásképzésért

Komoly hiány van a szakmunkásokból

Szerző: Tudásépítő-Team

Dátum: 2023. május 24. 11:00

#tudásépítőhírek #szakmáttanulnimenő #szakmasztárfesztivál

Az építőipari munkaerőhiányon segítene három magyar nagyvállalat: egyedülálló iparági összefogás keretében olyan képzőközpontot hoztak létre, ahol több mint 10 építőipari szakmát tanulhatnak a diákok és szerezhetnek naprakész, piacképes tudást. A Tudásépítő-Team Ágazati Képzőközpontot a Bayer Construct Zrt., a KÉSZ Csoport és a Market Építő Zrt. alapította, a vállalatok hosszú távú célja pedig az, hogy növeljék az építőipari szakmák elismertségét és vonzóvá tegyék az építőipart a fiatalok számára. Jelenleg ugyanis folyamatosan csökken a szakképzésben tanulók száma. Ha ez a trend nem fordul meg, akkor a munkaerőhiány veszélyeztetheti az iparág jövőbeli növekedési kilátásait is. A Tudásépítő képzésein eddig közel 300 diák vesz részt, szeptembertől pedig újabb 100 fő kezdi meg a tanulmányait.

 

Egyedülálló kezdeményezés indult az építőiparban a szakemberhiány felszámolására. Iparági összefogás keretében hozott létre egy duális képzőhelyet három jelentős magyar iparági szereplő, a Bayer Construct Zrt., a KÉSZ Csoport és a Market Építő Zrt. A 2022-ben alapított Tudásépítő-Team Ágazati Képzőközpont Nonprofit Zrt. célja az utánpótlásképzés segítése, valamint az ágazati szakmák elismertségének növelése – derült ki a központ hivatalos megnyitóján.

 

Fokozódhat a szakmunkáshiány

 

A szakképzett munkaerő hiánya komoly problémát jelent az iparágban. Hivatalos adatok szerint az elmúlt 10 évben 170 ezer fővel csökkent a nappali szakképzésben tanulók száma, ami 31%-os visszaesést jelent a korábbiakhoz képest. Míg 1990-ben a középfokú iskolai diákok 76%-a tanult szakmát, addig 2020-ban már csak a diákok kicsit több mint fele – 51%-a – választotta ezt az utat. 2018-2020 között évente átlagosan nagyjából 4.700 fő (iskolarendszerben 1.500 fő) sajátított el kifejezetten építőipari szakmát, de vannak olyan képzések is, ahol évek óta drasztikusan csökken a létszám, például kőművesként 2018-ban 614 fő végzett, 2020-ban viszont már csak 433 fő.[1] Ha ez a trend nem változik, akkor a jövőben a szakmunkáshiány további emelkedésére lehet számítani.

„Magyarországon a régóta fennálló, több szinten – mind a szakképzett, a diplomás, mind pedig a fizikai dolgozóknál – jelentkező munkaerőhiány folyamatos kihívást jelent az építőiparban. A szakképzett munkaerő hiányának oka többek között az építőipari szakmát tanuló fiatalok számának folyamatos csökkenése, az általános szakmunkáshiány és az építőipari szakmák alacsony presztízse. A tartós szakemberhiány pedig komoly problémákat okozhat hosszú távon, többek között növelheti a különböző építkezési projektek időtartamát, és korlátozhatja az iparág tartós növekedését is” – mondta Tóth Áron, a Tudásépítő-Team vezérigazgatója.

 

12 szakma várja a tanulókat

 

A helyzet javítása érdekében jött létre a Tudásépítő-Team, amely 2022 szeptemberében fogadta az első tanulókat. Azóta összesen 270 fő vett vagy vesz részt jelenleg is az ágazati képzőközpont által szervezett oktatásban. 2023 szeptemberétől várhatóan további 100 tanuló csatlakozik majd a képzéshez, sőt a felnőttképzés előkészítése is folyamatban van. A diákok a korábban megszerzett vagy folyamatban lévő iskolai végzettségüknek megfelelően 12 különböző építőipari szakma közül választhatnak szakképzést vagy technikusi képzéseket. A szakképzés 3 éves, míg a technikusi képzésekre beiratkozók az érettségi vizsgára való felkészítés mellett 5 éves képzésben vesznek részt.

A szakmai oktatás a szakképzési centrumokkal és oktatási intézményeikkel szoros együttműködésben, duális képzési rendszerben történik. A 2020-ban kialakított „Szakképzés 4.0” stratégia értelmében ugyanis megújult a hazai szakképzési és felnőttképzési rendszer. A duális szakképzési rendszer keretében a cégek, vállalkozások saját, de államilag elismert szakmai oktatásokat, képzéseket indíthatnak. Az államilag meghatározott képzési anyagon túl így a diákok naprakész ismereteket kaphatnak a Tudásépítő-Team alapítóinál dolgozó szakemberektől és a kezdeményezés saját oktatóitól. Ennek köszönhetően pedig piacképes tudással rendelkező szakemberekként jelenhetnek meg majd a munkaerőpiacon.

 

[1] Forrás: kivonat a CFI (Corporate Finance Interation Hungary) által készített az Építőipari Ágazati Képző Központ Budapesten – Megvalósíthatósági tanulmány – című tanulmányából.

További híreink

Tudásépítő TEAM2023-07-06

Tudás, amire építhetsz. Facebook Instagram Szerző: Tudásépítő-Team Dátum: 2023. október 4. #tudásépítőhírek #szakmáttanulnimenő #szakmasztárfesztivál Szakmát tanulni menő! Kedden és szerdán is vártunk benneteket a Szakmázz Budapest pályaválasztási kiállításon a BOK Csarnokban!   2022. október 4-én és 5-én rendezték meg a

Tudásépítő TEAM2023-05-24

Tudás, amire építhetsz. Facebook Instagram Komoly hiány van a szakmunkásokból Szerző: Tudásépítő-Team Dátum: 2023. május 24. 11:00 #tudásépítőhírek #szakmáttanulnimenő #szakmasztárfesztivál Az építőipari munkaerőhiányon segítene három magyar nagyvállalat: egyedülálló iparági összefogás keretében olyan képzőközpontot hoztak létre, ahol több mint 10 építőipari

Tudásépítő TEAM2022-05-10

Tudás, amire építhetsz. Facebook Instagram Egyedülálló módon fogott össze a három legnagyobb magyar építőipari vállalat Szerző: Tudásépítő-Team Dátum: 2022. április 22. 10:24 #tudásépítőhírek #alapítók #bayerconsturct #készholding #marketépítő A Bayer Construct Zrt., a KÉSZ Holding Zrt., és a Market Építő Zrt.

Tudásépítő TEAM2022-05-10

Tudás, amire építhetsz. Facebook Instagram Elindult a Szakma Sztár Fesztivál, az országos szakmai versenyek döntője Szerző: Tudásépítő-Team Dátum: 2022. április 26. 10:02 #tudásépítőhírek #szakmáttanulnimenő #szakmasztárfesztivál Szakmát tanulni menő! Ezt bizonyítja a 15. Szakma Sztár Fesztivál is, ami az országos szakmai

2022 Copyright © Tudásépítő-Team Ágazati Képzőközpont Nonprofit Zrt.